Ir al contenido principal

L'1 d'abril de 1939

"No va acabar l’1 abril 1939, sinó el 20 de novembre de 1975, amb la consumpció de qui no deixà d’evocar-la, dia rere dia, fins a la seua rendició davant Déu i davant la Història sense haver deixat d’humiliar mai mitja Espanya, 18 de juliol rere 18 de juliol, data d’infausta memòria que assenyala la més profunda fractura de la nostra història, convertida en festa nacional pels vencedors; 1 d’abril rere 1 d’abril, data d’encara pitjor rememoració, en la qual mai no es va commemorar la Pau sinó la Victòria, en la qual es va repudiar la reconciliació, es va exaltar sense mesura al triomfador i es va humiliar sense límit al derrotat". Alberto Reig Tapia

Després de la derrota republicana, les tropes nacionals de la 58 Divisió del Cos d’Exèrcit de Galícia entren a Almenara comandades per Sergio Martínez Mantecón, cap de les forces d’ocupació. Els vençuts tornen del front de Nules-la Vall d’Uixó deixant les seues armes a l’entrada de la localitat i tranquils: "Franco ha promés que aquells que no tenen delictes de sang no han de témer res".
Els soldats són internats immediatament en camps de presoners. Coneixem l’existència de tres a Almenara: el primer va situar-se al camp del Lorito, el segon al camí de l’estació i el tercer passant les vies del tren. No van ser simultanis, sinó que la gran quantitat de presoners obligava a traslladar-los a un espai més gran. Sabem també que els afusellaments eren diaris i que obligaven els presoners a cavar fosses.

En la societat civil no faltaren homes disposats a ocupar un lloc en la política local. Sobre ells va recaure el pes de l’aplicació efectiva de les mesures depuradores de l’Administració i dels embargaments als seus veïns. Les velles relacions de poder es van reformular, i les antigues clienteles es van refermar creant, alhora, una enorme trama de botxins voluntaris que actuaven tant pel desig de venjança com pel de la mera supervivència, ja que la delació comportava tranquil·litat, quan no un premi concret. El primer Consell Nacional d’Almenara va estar presidit per Francisco Corell Cerdà, acompanyat per Francisco Bordils Llopis, Alfredo Campos Campos, José Forner Faet, José Pastor Clement, Miguel Villar Dolz, Joaquín Royo Sanz i Bautista San Gerónimo Panís. Entre les primeres mesures adoptades van figurar: la reposició de càrrecs a l’Ajuntament, la venda de tots els efectes de la secció de proveïments, el nomenament de nous càrrecs, nous horaris comercials amb l’obligació de tancar "el día del Señor", pintar de blanc totes les cases, declarar festiu el 23 de setembre com a homenatge als "Caídos", establir el jornal de peó en 10 pessetes, celebrar els dies 30 i 31 de març la "Fiesta de la Liberación", la subscripció a la col·lecció “Forjadores del Imperio” i l’expedició de cartilles de racionament per valor de 2 pessetes. Finalment, es decidí canviar el nom de la majoria dels carrers:

Nom durant la II República i la guerra

Nom en el nou Estat franquista
Plaça d’Alcalá Zamora
Plaza Calvo Sotelo
Plaça de Galán i García Hernández
Plaza José Antonio
Carrer de Blasco Ibáñez
Calle San Roque
Avinguda de la República
Avenida del Caudillo
Carrer de Fernando Gasset
Calle Mártires de Almenara
Carrer de Pablo Iglesias
Calle San Pedro
Carrer d’Enmig
Calle General Mola
Carrer de Dalt
Calle Navarra
Carrer de les Roques
Calle Virgen del Buen Suceso
Carrer del Forn
Calle España
Carrer del Mur
Calle San Antonio de Padua
Carrer Nou
Calle San José
Carrer de la Vall d’Uixó
Calle Cueva Santa
Carrer del Palillo
Calle Virgen del Carmen
      
El Barri del Mar va passar a anomenar-se Barrio Virgen de la Vega.

Pel que fa als partits polítics del Front Popular, la Llei de Responsabilitats Polítiques il·legalitzava tots els partits i agrupacions sindicals que l’integraven, decretava la confiscació de tots els béns mobles i immobles i tota mena de documents que van pertànyer a aquests, que passaven a ser propietat de l’Estat espanyol, regulava la suspensió i destitució dels funcionaris susceptibles d’haver comés actuacions antipatriòtiques o contràries al “Movimiento” i autoritzava els generals a prendre les mesures necessàries per evitar l’ocultació de béns de les persones “responsables”.
La UGT va ser desposseïda de l’edifici del centre obrer, el qual passà a mans de l’Estat. Els partits polítics i sindicats eren titulars d’un ingent nombre d’immobles i solars a tot Espanya, així com una quantitat també molt important de comptes corrents oberts en bancs i entitats financeres que van ser confiscats al llarg de la Guerra Civil i en els anys posteriors, juntament amb la totalitat dels objectes i mobles que hi havia a les seues instal·lacions. El Centre Obrer s’ubicava a l’avinguda de la República número 56; l’escriptura de manifestació d’obra nova i el préstec amb hipoteca va ser atorgat el 22 de setembre de 1932 a Enrique Abad Marzal, que en aquells dies exercia la presidència de la Societat Obrera de Treballadors del Camp "La Esperanza". L’edifici va ser ocupat per Falange, que va instal·lar la caserna de la OJE local i les milícies de 2a línia de FET y de las JONS. A l’agost de 1939, l’alcalde en funcions José Beltrán Bordils va procedir a la seua confiscació en aplicació de la Llei de 9 de febrer, en compliment de l’ordre la Comissió Provincial d’Incautacions. S’intentava legitimar un espoli mai restituït. Aquest edifici tenia un valor de 50.000 pessetes; no es va trobar el títol de propietat. Pesava sobre ell una hipoteca de 40.000 pessetes.




Per una altra banda, l’Església va tornar a aconseguir el poder del qual sempre havia gaudit recuperant l’ensenyament, els mestres van ser substituïts per capellans i exercien tasques de resocialització en la línia del règim franquista.

Les dones tampoc es van lliurar de la repressió, tot i que les xifres eren molt inferiors a les dels homes. La majoria d’elles ingressaren a la presó de Borriana, amuntegades en cel·les i passadissos, amb la incertesa del destí dels seus familiars. Aquestes dones, dedicades majoritàriament a la feina de casa i sense adscripció política, van patir una realitat molt difícil. Les acusacions formulades contra elles són d’allò més variades: expedients de depuració i desafectes al "Glorioso Movimiento Nacional" pel fet de ser dones, mares o filles de republicans, per ser mestres o d’anar-se’n de gresca amb els oficials. El "Fuero del Trabajo", de 9 de març de 1938, recull el programa ideològic del règim, mostra en el seu articulat de declaracions la força programàtica i la redacció doctrinal pròpia del primer franquisme: el manteniment de la dona com a mare de família i organitzadora de la llar, primes per maternitat i la prohibició de l’exercici de professions liberals, es deroga la Llei sobre el matrimoni civil i, de manera retroactiva, la Llei sobre el divorci.


Podem afirmar que l’organització de l’Estat Franquista i la repressió contra tots els considerats desafectes al "Glorioso Alzamiento Nacional" era el pervers pla d’atemoriment, terror i marginació social que va col·locar els vençuts en una situació de permanent sotmetiment moral, xantatge emocional, menyspreu i humiliació.

Comentarios

Entradas populares de este blog

Las escuelas nuevas "Miguel de Cervantes"

“Para nosotros es mucho más grave el que nos hayan entregado una España sin escuelas y un país donde más de la mitad de sus habitantes no saben ni leer ni escribir” . Rodolfo LLopis Por lo que respecta a esta localidad ya se plantea en junio de 1932 [1] a la Corporación por parte del Consejo Local de Primera Enseñanza la necesidad de construir tres escuelas unitarias nuevas: una de párvulos, una de niños y otra de niñas además de las dos existentes; tanto por el lamentable estado en el que se encuentran los locales donde se dan clases como por el aumento de la población infantil. Para la construcción de las nuevas escuelas el Ayuntamiento compra los solares por un valor de 1500 pesetas [2] . El principal problema con el que se enfrentarían es el de aportar el 25% del presupuesto para la construcción que ascendía a un total de 135.812,12 pesetas, de las cuales se aportarían 33.245,69 pesetas antes del comienzo de las obras como aval. Se acuerda formalizar u

La II República en Almenara

El domingo 12 de abril, los votantes acudieron a las urnas con la convicción de que se trataba de algo más que de unas elecciones municipales parciales. El gobierno, deseoso de saber con qué respaldo contaba, procuró que las elecciones tuvieran una mínima transparencia. Evidenciaron los resultados el rotundo fracaso de la Monarquía. Las candidaturas antimonárquicas habían arrollado en los principales núcleos de población. En Almenara los resultados electorales arrojados por las elecciones fueron los siguientes: ” 3 regionalistas no monárquicos, 2 demócratas, 2 de derecha republicana y 3 indeterminados monárquicos ”. [1] Por desgracia, no conocemos cómo se recibió la República en Almenara, puesto que no se ha hallado el Libro de Actas Municipales correspondiente al año 1931. Tan sólo disponemos de los borradores del Acta de la Constitución del nuevo Ayuntamiento de fecha 13-6-1931, [2] integrado por:                  Alcalde  Joaquín Llusar Guinot (P. Radical)   

El camp de concentració franquista d’Almenara

  “Campos de concentración en la España de Franco fueron los estables y si queremos, los provisionales (…). Centros de detención ilegal y extrajudicial que regidos por la administración militar y utilizados para internar y clasificar, sin juicio, a prisioneros de guerra y en ocasiones a civiles”. Rodrigo, Javier. Cautivos (2005).   La derrota va obligar les tropes republicanes a abandonar les armes en les seues trinxeres i a passar-se sense elles, amb els braços en alt, fins a arribar a un lloc en el qual foren visibles per a les forces sublevades i davant el menor engany o rebel·lia pogueren ser disparats. Més de 130 camps sense comptar els eventuals i d'evacuació van ser oberts per a confinar a l'exèrcit derrotat. Els primers dies no tenien res per la menjar, per això els tancats van arribar a menjar-se les fulles o les arrels dels arbres o els insectes que trobaven. Van ser amuntegats en llocs on no cabien sense les mínimes condicions d'higiene. A les ciutat