Ir al contenido principal

El patrimoni material de la Guerra Civil. Introducció al quadern de SAÓ

"Els únics dos triomfs que va aconseguir la República van ser la batalla de Guadalajara –una victòria que es va deure més que a un altra cosa al col·lapse de la moral dels italians– i la defensa de la línia XYZ a l’estiu de 1938. Aquesta última va ser la batalla més efectiva en costos humans de tota la guerra per als republicans, que van infligir quatre vegades més baixes als nacionals de les que van patir ells”. Anthony Beevor
El 15 d’abril de 1938, amb l’arribada de les tropes franquistes a Vinaròs, el territori de la República quedava tallat en dues zones. Finalitzada la campanya d’Aragó, Franco iniciava l’ofensiva cap a la ciutat de València, una conquesta prevista per al 25 de juliol. L’endemà, en conéixer la nova destinació de les tropes de l’Exèrcit del Nord franquista, l’Alt Comandament de l’Exèrcit Popular de la República constituïa el Grup d’Exèrcits de la Regió Central i passava a plantejar una nova batalla. L’ordre feia constar que la missió que s’assignava als diferents exèrcits era la defensiva. Per a això, els caps de l’exèrcit organitzaren aquesta defensa en profunditat, establint un pla de fortificació en el qual havien de participar els elements civils.
En aquest pla es definiren una sèrie de línies defensives, entre les quals destaca la Línia XYZ o Matallana. El front de guerra quedà estabilitzat el 25 de juliol, quan començava la Batalla de l’Ebre. Per darrere de la Línia XYZ pròpiament dita se situaren línies sostenidores i línies de reserva. Així, i davant la por a l’arribada de les tropes franquistes a València, al mes de juliol de 1938 s’ordenà la construcció d’altres dues línies fortificades: la Intermèdia, que aprofita el riu Palància i la serra Calderona, i la Immediata, que es desplega per l’Horta i el riu Túria. Al seu torn, les tropes sublevades també fortifiquen per por d’una ofensiva republicana.
De tots aquells fets al voltant de la Batalla per València es derivà un ric patrimoni material que trobem escampat per horts, serres i poblacions, a hores d’ara en un estat d’extrema fragilitat. Al País Valencià tenim una Llei de Patrimoni que en permet la protecció, però cal la seua aplicació real. Ara, 75 anys després de la fi de la Guerra Civil, el treball dels investigadors ens permet conéixer millor els fets històrics i la materialitat resultant. El quadern analitza la història, la riquesa, la rellevància i l’estat actual de protecció d’aquest patrimoni segons una llei d’aplicació ben curta. No ha estat possible abraçar totes les infraestructures d’aquell període que trobem al llarg de tot el País Valencià (refugis i altres línies de defensa menors), però estem satisfets d’oferir-vos un bon tast de les construccions més rellevants.
Per això he tingut el plaer de coordinar i mobilitzar un equip d’historiadors, investigadors, arqueòlegs i fotògrafs al servei de l' objectiu: conéixer millor per valorar una època i unes restes que tenim a la vora de casa. Vull agrair i reconéixer els treballs d’investigació, de camp, literaris o gràfics de Manuel Molina Garel, Carlos Ramón Aguilar, Blas Vicente Marco, Carlos Mallench, José Durbán, Antonio Moreno Tenas, Eduardo Bravo, Nel·lo Navarro i Joan Miquel Palomar. Em servisc de la seua labor, a més, per fer una crida a les institucions valencianes a la conservació, posada en valor i dignificació d’aquest patrimoni: un instrument pràctic que eduque les noves generacions en els valors de la pau i del respecte.


Imatge de portada: Observatori de la Brigada «Flechas Azules», enquadrada en el Cos de Tropes Voluntàries italià (CTV), situat en l’Alto del Ragudo (Viver), després d’una actuació de conservació i posada en valor de BCM Patrimonio y Arqueología. (2013. A. M. Tenas) 

Petició d'exemplars: saoedicions@gmail.com 

http://www.iquiosc.cat/sao/numero/392

Comentarios

Entradas populares de este blog

Las escuelas nuevas "Miguel de Cervantes"

“Para nosotros es mucho más grave el que nos hayan entregado una España sin escuelas y un país donde más de la mitad de sus habitantes no saben ni leer ni escribir” . Rodolfo LLopis Por lo que respecta a esta localidad ya se plantea en junio de 1932 [1] a la Corporación por parte del Consejo Local de Primera Enseñanza la necesidad de construir tres escuelas unitarias nuevas: una de párvulos, una de niños y otra de niñas además de las dos existentes; tanto por el lamentable estado en el que se encuentran los locales donde se dan clases como por el aumento de la población infantil. Para la construcción de las nuevas escuelas el Ayuntamiento compra los solares por un valor de 1500 pesetas [2] . El principal problema con el que se enfrentarían es el de aportar el 25% del presupuesto para la construcción que ascendía a un total de 135.812,12 pesetas, de las cuales se aportarían 33.245,69 pesetas antes del comienzo de las obras como aval. Se acuerda formalizar u

La II República en Almenara

El domingo 12 de abril, los votantes acudieron a las urnas con la convicción de que se trataba de algo más que de unas elecciones municipales parciales. El gobierno, deseoso de saber con qué respaldo contaba, procuró que las elecciones tuvieran una mínima transparencia. Evidenciaron los resultados el rotundo fracaso de la Monarquía. Las candidaturas antimonárquicas habían arrollado en los principales núcleos de población. En Almenara los resultados electorales arrojados por las elecciones fueron los siguientes: ” 3 regionalistas no monárquicos, 2 demócratas, 2 de derecha republicana y 3 indeterminados monárquicos ”. [1] Por desgracia, no conocemos cómo se recibió la República en Almenara, puesto que no se ha hallado el Libro de Actas Municipales correspondiente al año 1931. Tan sólo disponemos de los borradores del Acta de la Constitución del nuevo Ayuntamiento de fecha 13-6-1931, [2] integrado por:                  Alcalde  Joaquín Llusar Guinot (P. Radical)   

El camp de concentració franquista d’Almenara

  “Campos de concentración en la España de Franco fueron los estables y si queremos, los provisionales (…). Centros de detención ilegal y extrajudicial que regidos por la administración militar y utilizados para internar y clasificar, sin juicio, a prisioneros de guerra y en ocasiones a civiles”. Rodrigo, Javier. Cautivos (2005).   La derrota va obligar les tropes republicanes a abandonar les armes en les seues trinxeres i a passar-se sense elles, amb els braços en alt, fins a arribar a un lloc en el qual foren visibles per a les forces sublevades i davant el menor engany o rebel·lia pogueren ser disparats. Més de 130 camps sense comptar els eventuals i d'evacuació van ser oberts per a confinar a l'exèrcit derrotat. Els primers dies no tenien res per la menjar, per això els tancats van arribar a menjar-se les fulles o les arrels dels arbres o els insectes que trobaven. Van ser amuntegats en llocs on no cabien sense les mínimes condicions d'higiene. A les ciutat